w

Ulica Smaczna, czyli spotkanie z Convivium Vigrensis

Przywiozą ze sobą to co mają najlepszego bochny na zakwasie z pieca chlebowego, zagrodowe sery z posmakiem macierzanki, aromatyczną gicz suszoną, skrzypiący biały ser z kroplą, wykwintnego oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia… A to tylko początek barwnej podróży po odległym regionie utkanym z lasów i jezior.

Na dalekiej Suwalszczyźnie, w polskiej krainie zimna, mieszkają producenci zwykłych – z pozoru – produktów o niezwykłych smakach tak mówią o sobie członkowie Slow Food Vigrensis.

– Uczestnicy spotkania będą smakować, wąchać, dotykać, patrzeć i słuchać. Zaangażujemy wszystkie zmysły. Będzie bardzo slow. Będziemy zarażać życiem jakie prowadzimy – powolnym, ze smakiem i pasją, przekażemy energię bijącą od naszych wytwórców, opowiemy o nich i o nas samych. Dopiero wtedy będziecie mogli poczuć pełny wachlarz smaku i być może zechcecie przesunąć swój horyzont dalej, w nieznane – mówi Michał Jerzy Grnyo, lider Convivium Vigrensis SlowFood Polska.

Spotkanie odbędzie się w Stołówce Szkoły Podstawowej nr 71 w Poznaniu (róg Bukowskiej i Przybyszewskiego), wejście od strony boiska (czyli od Przybyszewskiego). – Miejsce to jest nieprzypadkowe ponieważ jednym z istotnych zadań jakie przed sobą stawiamy w tym roku jest uruchomienie szkolnej stołówki slow foodowej. To nasz pierwszy krok w tym kierunku – mówi lider Convivium Wielkopolska, Marek Gąsiorowski.

Degustacja produktów odbędzie się w najbliższy czwartek, 19 stycznia o godz. 18.30. Koszt udziału w Spotkaniu ze smakiem, płatny w momencie wejścia, wynosi dla członków Slow Food (wg. aktualnej karty członkowskiej) – 20 zł, dla pozostałych gości – 25zł. Po spotkaniu będzie możliwość zakupu degustowanych produktów.

– Miejmy nadzieję, że niespiesznie, acz dokładnie i w pełni, uda nam się odświeżyć i utrwalić smaki i tradycje kulinarne Suwalszczyzny, aby to, co przez wieki zostało wypracowane w naszym zakątku świata, nie zostało zapomniane – mówi o działalności swego Convivium Michał Jerzy Grnyo.

Avatar photo

Napisane przez exPress

Styczniowe polowanie na trendy w Centrum Janki

Porozumienie miasta z WSB Wymiana informacji, planowanie rozwoju, turystyka i promocja – to obszary,