w ,

Restauracja Rozpusta wyróżniona w rankingu tygodnika „Polityka”

Ranking restauracji tygodnika „Polityka” tworzony jest przez znanych koneserów dobrej kuchni – Piotra Adamczewskiego i Andrzeja Garlickiego. Prowadzą oni od wielu lat rubrykę „Za stołem”, w której w ciekawy sposób piszą o jedzeniu i dzielą się z czytelnikami wrażeniami z kulinarnych podróży.

Publicyści wystawiają także opinie rodzimym restauracjom i przygotowują własny ranking najlepszych lokali gastronomicznych. Niedawno do ich autorskiego zestawienia została włączona restauracja Rozpusta. Oceniającego ją Piotra Adamczewskiego zachwycił przede wszystkim smak serwowanych potraw, zarówno przystawek, jak i dań głównych oraz deserów. W swojej recenzji krytyk poleca pasztet z gęsi ze śliwką węgierką i pięknym przybraniem z żurawin, będący dowodem na to, że „szef kuchni zna się na swoim rzemiośle”, a także śledzia bałtyckiego w trzech smakach. Z najwyższym uznaniem pisze o daniach głównych: delikatnym sandaczu usmażonym na chrupko i pachnącym sosem limonowo-miętowym, makaronie z polędwicą wołową i borowikami oraz giczy jagnięcej na czarnym risotto. Piotr Adamczewski przyznaje, że od dawna nie jadł tak rozpływającego się w ustach mięsa. Ukoronowaniem obiadu w Rozpuście były znakomite desery: torcik bezowy z owocami i fondanty (sufletowe babeczki) z płynną czekoladą.

Cztery gwiazdki „Polityki” to nie tylko pochwała dla wyśmienitej kuchni, ale także dla organizacji, wystroju i obsługi restauracji, która została doceniona za szybkość i profesjonalizm. Uwagę krytyka kulinarnego zwróciła ograniczona liczba pozycji w menu, dzięki której można mieć pewność co do świeżości podawanych dań. Także nazwa restauracji jest, zdaniem Piotra Adamczewskiego, jak najbardziej trafna. Jej gości czeka prawdziwa kulinarna rozpusta!

Avatar photo

Napisane przez Media Metropolis

Portal infoklik.eu – jak to jest zrobione?

Sery korycińskie w Centrum Janki