w , ,

Na spotkanie smaku do Folwarku Wąsowo

– Jest to szczególne spotkanie o charakterze święta wielkopolskiej kuchni. Ma ono na celu prezentację tradycyjnych dań oraz przetworów i wyrobów pochodzących z gospodarstw i małych przetwórni, które dbają o dobry smak, jakość produkcji oraz zachowanie ich regionalnego charakteru – mówi prezes wielkopolskiego Convinium Slow Food, Marek Gąsiorowski. – W programie całodziennej imprezy zaplanowaliśmy degustację wielkopolskich specjałów przygotowanych przez blisko 30 producentów produktów regionalnych i tradycyjnych, zwiedzanie Folwarku, przejażdżki bryczką po okolicy, gry i zabawy dla dzieci oraz wiele innych atrakcji. Chcemy także w ten sposób powitać jesień, która bogata jest w smakowite, charakterystyczne tylko dla tej pory roku owoce i warzywa. Pragniemy także przybliżyć gościom II Spotkań ze Smakiem ideę Slow Food, która mocno i wyraźnie określona jest w manifeście tej organizacji – odkrywajmy na nowo smaki i uroki kuchni regionalnej oraz uwolnijmy się spod niszczącego wpływu Fast Food'ów. Zwolnijmy tempo naszego życia patrząc na symbol Slow Food, którym jest ślimak – dodaje prezes Gąsiorowski.

II Spotkania ze Smakiem to impreza, która przeznaczona jest dla całych rodzin, nikt nie wyjedzie z niej głodny, każdy znajdzie coś dla siebie, a liczne atrakcje przygotowane przez organizatorów pozwolą miło spędzić czas podczas tej imprezy.

Producenci zaprezentują wiele smakołyków, które dorośli znają z kuchni swoich mam i babć, a dzieci będą mogły być może po raz pierwszy ich spróbować i zachęcić rodziców do przyrządzania w domu. – Razem więc będziemy mogli, wspólnymi siłami uratować ginące smaki dla przyszłych pokoleń co jest także misją Slow Food – dodaje Gąsiorowski.

Dzieci, które kochają słodycze poznają smak tradycyjnych andrutów kaliskich czy też rurek waflowych. Zwolenników zdrowego jedzenie ucieszą na pewno pyszne soki tłoczone ze świeżych owoców takich jak truskawki, maliny, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, jabłko czy gruszka. Coraz częściej wracamy do zwyczaju robienia przetworów na zimę. W Folwarku Wąsowo będzie można spróbować wspaniały dżemów, konfitur czy ogórków kiszonych takich jak u babci. Na straganach zagoszczą warzywa i owoce z ekologicznych upraw.

Wielkopolska słynie ze smacznego pieczywa. Ich wytwórcy zapewniają, że nie zabraknie chleba naszego powszedniego podczas kiermaszu. Spróbować będzie można chlebów z chrupiącą skórką z ciasta zaczynionego na zakwasie i pieczonego w piecu. Będzie pieczywo żytnie, pszenno-żytnie, z dodatkiem maślanki, serwatki…

Jeśli zaś pieczywo, to będzie i coś do chleba, a więc w pierwszym rzędzie przysmaki prosto od krowy i kozy – sery, masło naturalne, serek twarogowy. Dalej pojawią się wyroby z mięsa – tradycyjne szynki surowe i kiełbasy długo dojrzewające, szynki gotowane, kabanosy, leberki, smalec ze skwarkami.

Będą także inne smakowitości: tradycyjne wielkopolskie wypieki oraz SLOŁFUDKI, klasycznie na zimno tłoczone oleje – lniany, rydzowy, dyniowy, rzepakowy. Na rozgrzewkę nie zabraknie nalewek, wina i piwa.

Strudzeni wędrowcy wśród straganów posilić się będą mogli gorącą strawą: parującą zupą z korbola, gęstą grochówką, kiełbaskami na gorąco z chlebem czy czymś prosto z patelni.

– To jednak nie wszystko. Chcemy ten dzień poświęcić także na edukację smaku podczas warsztatów. Przygotowaliśmy specjalne spotkania dla dzieci gdzie będą mogły posmakować i dowiedzieć się sporo ciekawych rzeczy na temat bułki, ziół, soków czy darów ogrodów. To właśnie najmłodsi są szansą dla zaszczepienia w nich tradycji i smaku regionalnych potraw – mówi prezes Gąsiorowski.

Folwark Wąsowo zapełni się w sobotę tłumem smakoszy, producentów żywności, pasjonatów dobrej kuchni i tymi, którym bliskie jest zachowanie dla nas tradycji i wartości regionalnych potraw. Zapraszamy więc wszystkich, którzy chcą miło i smacznie spędzić czas na II Spotkania ze Smakiem w Wąsowie.

Program spotkania 1.10.2011 w Folwarku Wąsowo

godz. 10:00 Otwarcie Folwarku dla gości

godz. 10:30 Początek sprzedaży smacznej żywności na straganach

Stodoła

godz. 11:00 Smaki Slow Food-u w Wąsowie

godz. 11:30 Historia miejsca- kilka słów o historii Wąsowa

godz. 12:00 Oficjalne Otwarcie II Slow Food-owych Spotkań ze Smakiem w Wąsowie

godz. 12:30 Smaki Slow Food-u w Wąsowie

godz. 13:00 Konkurs dla dzieci

godz. 14:00 W tempie ślimaka- kilka słów o Slow Food

Sala degustacyjna w Kuźni

godz. 9:00 Warsztaty Smaku dla dzieci (zajęcia dla I grupy)

godz. 10:30 Warsztaty Smaku dla dzieci (zajęcia dla II grupy)

godz. 12:30 Warsztaty Smaku dla dzieci (zajęcia dla III grupy)

godz. 14:00 Warsztaty Smaku dla dzieci (zajęcia dla IV grupy)

Ekologiczny Ogród Folwarku (zwiedzanie z przewodnikiem)

godz. 11:00 Zwiedzanie Folwarku (wycieczka I)

godz. 13:00 Zwiedzanie Folwarku (wycieczka II)

godz. 14:00 Zwiedzanie Folwarku (wycieczka III)

Podczas trwania imprezy możliwość przejażdżki bryczką po Folwarku i Zespole Pałacowo-Parkowym oraz zwiedzanie mini-zoo w Zagrodzie Pałacowej.

Poza programem przewidziano dodatkowe niespodzianki i atrakcje.

Zakończenie przewidziano na godzinę 17.00

Jak dojechać do Folwarku Wąsowo?

Wąsowo położone jest w odległości 50 km od Poznania w kierunku na Nowy Tomyśl. Najszybszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem dotarcia do Wąsowa jest dojazd autostradą A2 z Poznania do Buku (zjazd Buk), a następnie skierowanie się w Buku na Michorzewo- Kuślin. Kolejne drogowskazy doprowadzą prosto do Wąsowa.

Avatar photo

Napisane przez exPress

Łap kosmiczne okazje w CH Krokus

V Krakowskie Dni Literatury